Hoe leer ik Indonesisch?

Omdat ik in mijn eentje leer zonder begeleiding, probeer ik zoveel mogelijk manieren te bedenken om de Indonesische taal onder de knie te krijgen. Soms overdrijf ik een beetje, dan sta ik tijdens het koken ook te oefenen met een app en vergeet ik te kijken of de macaroni al kookt. Maar ik ben gewoon enthousiast! Anyway, wat doe ik om het zo goed mogelijk te leren?

Wat doe ik precies?

  • Ik leer meerdere keren per dag ongeveer 15-30 minuten. Mijn favoriete apps hiervoor zijn Duolingo, Drops, Mondly en Tinycards.
  • Ook noteer ik de woorden/zinnen waar ik moeite mee heb om er extra aandacht aan te besteden.
  • Naast Engels en Nederlands heb ik ook Indonesisch (en Iers) ingesteld in het toetsenbord van mijn telefoon. Wat mij helpt met de correcte spelling.
  • Mijn bullet journal/planner bestaat momenteel uit Indonesische weekdagen. Zo heb ik ze sneller onder de knie omdat ik ze dagelijks zie.
  • Elke dag probeer ik een nieuw woordje te leren. Ik ben begonnen met de dagen van de week en daarna wil ik tot 10 kunnen tellen in het Indonesisch. Zo doe ik dat stapje voor stapje.
  • Daar naast hou ik ook een dagboekje bij waarin ik oefen met Indonesische zinnen. Ik probeer dan in het kort over mijn dag te vertellen in deze taal.
  • Leg de focus op woorden en zinnen die je ook werkelijk zou gebruiken in het dagelijks leven. Ik ga bijvoorbeeld nooit een laboratorium in om een babbeltje te maken dus die woorden kan ik in principe achterwege laten.
  • Google Translate is momenteel mijn beste vriend en andere vertaal-apps en sites.
  • En ik heb overwogen om sticky notes op meubels te plakken met het Indonesische woord voor het desbetreffende meubel . Alleen ik denk dat mijn zoontje er mee aan de haal gaat en dat het straks op de verkeerde plekken hangt!
  • Wat mij ook handig lijkt zijn audioboeken of leesboekjes in het Indonesisch.

En zo doen we dat!

Tenminste, tot nog toe werkt deze methode voor mij, ik ben nu twee weken bezig met leren en ik merk dat ik echt wel vooruitgang boek. Met elk nieuw woord of nieuw zinnetje denk ik ‘Och nee, hoe moet ik dat nou onthouden?’ maar door vol te houden blijft het uiteindelijk wel hangen.

Leren & faalangst

Aanvankelijk had ik ook niet gedacht zo ver te komen omdat ik veel dingen vergeet, moeite heb met concentreren en faalangst heb. Maar het gaat echt mijn verwachting te boven, wat overigens ook weer goed is voor mijn zelfvertrouwen; ik kan meer dan ik denk. Ja, dat zeggen veel mensen ook wel tegen mij, maar dat geloof je pas als je het zelf ervaart.

Ik heb nog een lange weg te gaan met deze taal maar het gaat goed en ik denk als ik dit op deze manier blijf doen dat het allemaal wel gaat lukken!

Nou, ik ga nog even een tukje doen voordat de kleine weer naast mijn bed staat. Selamat pagi, sampai jumpa lagi! (Goedemorgen, zie je later!)

Facebook Comments

Ayana

Mama van 36, polyglot aspirant, met een bullet journal en een blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *